Motborgarbladet 2022 och kriget i Ukraina

För att börja med söker vi efter en chefredaktör för Motborgarbladet 2022 och deadline för att anmäla intresse är nu på söndag, 6.3 kl. 15 (läs mera om detta nedan). Det skulle dock kännas konstigt att göra ett inlägg nu utan att nämna kriget i Ukraina med tanke på hur allvarlig situationen är. Jag vill således uppmärksamma Röda Korsets insamling för humanitärt stöd. På samma gång vill jag uppmärksamma Röda Korsets i Ukrainas insamling ifall en vill stöda det humanitära arbetet som Röda Korset gör på plats.

För övrigt vill jag uppmärksamma den Ukrainska föreningen i Finlands blankett (på finska och engelska) där en kan anmäla sig frivillig ifall en har möjlighet att hjälpa flyktingar från Ukraina på ett eller annat sätt.

Det går även att skriva under det här öppna brevet mot kriget. Medan ett öppet brev på internet kanske inte är mycket till hjälp för att åtgärda situationen är det ändå något, och jag skulle i allmänhet säga att även mindre handlingar kan ha en stor betydelse i det långa loppet. Det gäller särskilt om det finns en stor massa av människor som gör små saker med hoppet att det skall vara till någon hjälp för utsatta människor. I överlag kan det vara lätt att känna sig matklös när krig, konflikter och övriga kriser eskalerar i världen, och då kan det vara bra att tänka på alla de små saker som vi kan göra snarare än vad allt som vi inte kan göra.

Motborgarbladet är i alla fall Åbo Gröna Vänsters egna politiska tidskrift som vi har publicerat sedan 2010. Varje år bestämmer vi oss för ett nytt tema som vi tänker att känns särskilt aktuellt att skriva om. För att ha möjlighet att publicera Motborgarbladet som vi brukar varje år , ett tidskrifts format som vi trycker och publicerar digitalt på första maj, behöver vi dock en chefredaktör som har det huvudsakliga ansvaret över arbetet. Ifall vi inte hittar en chefredaktör måste vi fundera på andra alternativ eftersom det inte är hållbart att styrelsen tar på sig den uppgiften.

Chefredaktören arbetar tillsammans med styrelsen, planerar bladets layout och ser över de bidrag som vi får av medlemmar och övriga intresserade. Bidragen kan bestå av diverse texter liksom en kolumn eller en dikt. Bidrag kan även bestå av visuellt material liksom illustrationer. Det är inte omöjligt att vi kan erbjuda ett arvode för uppdraget men för tillfället är det inte något vi kan lova.

Nästan alla nummer av Motborgarbladet är tillgängliga att läsa här ifall någon är i behov av lite inspiration eller annars bara vill ha något intressant att läsa.

Ifall du är intresserad av eller har frågor angående uppdraget är det bara att ta kontakt med styrelsen per e-post: abogronavanster(at)gmail.com

Det är också okej att kontakta mig direkt: branko.sakari(at)gmail.com

Mvh,
Branko Lampi – ordförande för ÅGV 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s