ÅGV mest aktiv i kårfullmäktige!

ÅGV har, i samarbete med Feministpartiet, varit den klart mest aktiva grupperingen i fullmäktige under det senaste året. ÅGV har, sin lilla storlek till trots, ansett att det är viktigt att utnyttja det mandat man fått av sina väljare till att aktivt köra frågor i fullmäktige, istället för att bara sitta och rulla tummarna. Förutom de frågor som listas under har ÅGV ställt ett flertal frågor till kårstyrelsen och ekonomidirektionen, samt arbetat aktivt i jämlikhets- och miljö- och biståndsutskotten.

– ÅA – ett rättvisemärkt universitet

Efter att ha kört frågan om att ÅA skall bli ett rättvisemärkt universitet i kårvalet 2007 lyckades ÅGV få in följande mening i ÅAS godkända verksamhetsplan för år 2008:
”ÅAS strävar efter att ÅA skall bli ett rättvisemärkt universitet och jobbar för att
studentrestaurangerna skall använda ekologiska produkter.”. Arbetet fortskrider nu med att miljö- och biståndsutskottet skall skriva en beredning av ärendet, sedan går det vidare till Akademin.

– Fungerande beslutsfattande för studerande?

ÅGV förde fram frågan om ämnesrådslagens funktion under kårfullmäktigemötet i februari 2008. Frågan gällde huruvida den förändring som år 2006 ledde till att man övergick från institutionsråd till ämnesrådslag försämrat studerandenas formella påverkningsmöjligheter. Styrelsen fick i uppdrag att aktivt pådriva ”att Åbo Akademi utreder hur studenternas påverkningsmöjligheter tryggas då institutionsråden har avskaffats och ersatts med informella ämnesrådslag.”. Frågan har ytterligare följts upp genom den utredning om ämnesrådslagen som pågått under hösten.

– Mera pengar åt utskotten?

Under kårfullmäktigemötet den 23 april behandlades ÅGV:s motion om att Studentkårens utskott skall tilldelas mer pengar i budgeten. Motiveringen var att Studentkårens utskott fungerar som förlängningar av intressesektorn och är ett effektivt sätt att involvera intresserade och engagerade studerande i verksamheten. Genom att skapa möjlighet till tilläggsfinansiering för samtliga utskott skapar man förutsättningar för ökad verksamhet och bättre synlighet. Motionen godkändes inte.

– Uttalande om torgaparkeringen

Under fullmäktigemötet den 23 april föreslog ÅGV även att Studentkåren skall uttala sig i media mot torgparkeringsprojektet i Åbo, samt lyfta upp frågan inför kommunalvalet. Motiveringen var betydelsen av att Åbo stad satsar på kollektivtrafik och lättrafikleder istället för projekt som ökar privatbilismen, och den vikt detta har för alla studerande. Förslaget godkändes av fullmäktige och styrelsen kommenterade projektet i en insändare i Åbo Underrättelser i våras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s