Vi måste agera nu mot rasismen och intoleransen

Insändare publicerad i Åbo Underrättelser 11.11.2010

 

Torsdagsnatten den 28 oktober gjordes en attack med en molotovcocktail mot Studentkåren vid Uleåborgs universitets utrymmen. Studentkåren hade nyligen gjort ett ställningstagande för tolerans efter att ett flertal fall av misshandel riktade mot sexuella minoriteter skett i Uleåborg. Orsaken till attacken mot utrymmena antas nu vara detta ställningstagande.
Åbo Gröna Vänster och Turun vasemmisto-opiskelijat Avanti är bestörta över denna utveckling. Denna sommar gjordes, för första gången i vårt lands historia, en attack med tårgas mot Prideparaden i Helsingfors, och kort efter detta förstördes fönstren på Helsingfors Setas kontor och ett hakkors målades på dörren. Attackerna mot de sexuella minoriteternas rättigheter kulminerade efter den så kallade ”homokvällen” som sändes den 12 oktober inom ramarna för Rundradions program Ajankohtainen kakkonen. I programmet menade kristdemokraternas partiledare Päivi Räsänen bland annat att homosexuella utövar sin sexualitet trots att de vet att det är fel.

Vi anser att den finländska debatten kring migration och de rasistiska drag den uppvisar är en del av samma utveckling. Extremhögern tågar framåt i Europa, och samma utveckling sker i Finland. I en intervju i Ylioppilaslehti 29.10 uttrycker Päivi Räsänen att hon anser att Finland skall ge företräde till flyktingar som är kristna. Det sista
veckoslutet i oktober gick ett gäng skinheads bärsärkagång i Åbo, och man lyckades i sista stund förhindra att de skulle ha trängt sig in i en kebabrestaurang.

Enligt en färsk undersökning av Polishögskolan har så kallade hatbrott ökat betydligt under de senaste åren, och attackerna mot personer med funktionsnedsättning har också ökat. Vi anser att denna utveckling är extremt oroande. Vi vill leva i ett tryggt och mångsidigt Finland, där var och en kan delta i parader och publicera ställningstaganden utan att behöva känna rädsla. Vi bör besvara extremhögerns frammarsch genom klara ställningstaganden för tryggandet av allas mänskliga rättigheter, samt med politiska åtgärder och politisk analys. Vi måste svara på populismen genom konkret arbete. Den ökade osäkerheten i samhället tar sig uttryck i folks ökade problem med att trygga sin utkomst och en ökad osäkerhet på arbetsmarknaden. Skulden för denna utveckling ligger inte hos enskilda personer eller folkgrupper, utan i den högerpolitik som bedrivs i vårt land och som inneburit en medveten nedmontering av den gemensamma välfärden.

Li Andersson
Ordförande
Åbo Gröna Vänster

Eeva-Liisa Raekallio
Ordförande
Turun Vasemmisto-opiskelijat Avanti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s