Klubb Tigern i Åbo: om högerextremism (imorgon!)

Nu på fredag, det vill säga imorgon, arrangerar vi Klubb Tigern i Åbo i samarbete med föreningen Tigern som annars brukar regelbundet ordna evenemanget i Helsingfors. Temat är ”Om högerextremism” och vi har bjudit in Joonas Jormalainen, Lisa Gemmel och Nana Blomqvist att delta i en paneldiskussion angående ämnet. Efter paneldiskussionen har vi akustisk musik att bjuda på!

Evenemanget är i Porttis källare (adr. Tavastgatan 7) kl.19 framåt. Inträdeskostnad är valfritt. En närmare beskrivning av händelsen hittar du nedan i det här blogginlägget (kopierat från Facebook).

Undrar du vad Tigern är för en förening? Tigern publicerar tidskriften Ny Tid och de har också en hel del annan verksamhet som till exempel just Klubb Tigern. Läs mera om Tigern genom att klicka här, och mera om Ny Tid genom att klicka här.


Klubb Tigern återkommer, denna gång i Åbo i samarbete med föreningen Åbo Gröna Vänster! Temat är “Om högerextremism” vilket är särskilt aktuellt nu när högerextrema organisationer och politiska aktörer gör sig själva allt mera synliga och hörda i Finland likväl resten av Europa. I och med den ökade högerextrema närvaron i Finland så har det blivit allt mera vanligt att motdemonstrationer arrangeras i städer runtom landet. I Åbo arrangerades demonstrationen “Åbo utan nazister” den 18.8 som en protest mot den högerextrema organisationen Kansallismielinen Liittouma som anordnade evenemanget Kukkavirta-188 samma dag. Detta var andra gången motdemonstrationen arrangerades i Åbo och det blir knappast heller den sista.

Risken finns att en våldsam, främlingsfientlig och rasistisk retorik normaliseras i samhället och blir en del av vardagen: en politisk åsikt bland många andra. Varför sprids den högerextrema agendan fortsättningsvis framgångsrikt och vad kan göras för att åtgärda situationen?

Detta och mera diskuterar vår panel om högerextremism:

Joonas Jormalainen (Åbo utan nazister -aktivist)
Lisa Gemmel (Ny Tids redaktionssekreterare, tidigare projektledare på Skiftet.)
Nana Blomqvist (Doktorand i Åbo Akademi, projektledare för Ekvalita)

Janne Wass (chefredaktör för Ny Tid) modererar diskussionen.

Efter panelen har vi akustisk musik att bjuda på. Queerfolk duon Havu & Kuisma blandar folkmusik och aktivism. Till tonerna av kantele, cello och fiol får publiken ta del av sångtexter om livet som queer.

Tidtabell
—————–
Kl.19.00: Dörrarna öppnas
Kl.20.00: Paneldebatt
Kl.21.30: Akustisk musik
Kl.22.30: Fri samvaro

Inträde: valfritt
Plats:
Portti (adr. Tavastgatan 7) i källaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s