Partiet (med stort P)

”Om du nu som ung och finlandsvensk vill vara partipolitisk aktiv varför är du då inte med i SFP”, i Partiet (med stort P)? Det var en fråga som jag ganska ofta fick höra när jag gick med i Vänsterförbundet och började vara politisk aktiv. Då var inte Åbo Gröna Vänster aktiva och det fanns inte så många svenskspråkiga ungdomar inom Vänsterunga eller VF. Men även idag kan någon ställa denna fråga.
Jag brukar säga att jag har två svar, ett kort och ett långt. Jag är helt enkelt inte med i SFP (Partiet) eftersom jag anser att det finns viktigare frågor inom finländsk politik än rätten till svensk service. Socialpolitiska frågor är viktigast för mig och jag anser att Vänsterförbundet för dessa frågor bäst. Det är ju på det sättet man väljer parti, genom att fundera på vilken fråga man tycker är viktigast och sen ser efter vilket parti som för och som delar samma åsikter som en själv i den frågan.
Det korta svaret är att jag omöjligtvis kan vara med i samma parti som Jan D. Oker-blom eller Mats Löfström.

Dessutom måste ju SFP vara det onödigast partiet som finns. Ibland har jag fått höra att socialism och feminism i Finland måste vara det onödigaste som finns eftersom vårt välfärdsamhälle redan är så jävla bra och jämställt (bl.a. kokoomusnuoret hade ett utlåtande om det redan jämställda samhället i Finland). Annat är det i t.ex. Saudiarabien. Där har man en korrumperad elit med all makt och pengar och kvinnor blir stenade för äktenskapsbrott. Nä, skicka alla feminister dit där dom verkligen behövs, kan man få höra.
Men om nu SUs skjorttext ”Jag tillhör världens mest priviligerade minoritet” verkligen stämmer (vilket den säkert gör) så varför skulle då SFP behövas. Nä, skicka alla SFPare till turkiska Kurdistan, där blir folk verkligen förtryckta och dödade för att dom pratar ett annat språk och kommer från en annan kultur. Där skulle det behövas lite språkkämpar.
Fast dessa argument stämmer ju på alla våra partier. Det finns alltid något land som har det sämre än oss där våra politiker skulle kunna göra lite nytta.

Det finns dock en klar fördel med att engagera sig inom ”Partiet” och det är att om du bara står ut med att vara aktiv medlem några år inom din ungdom så har du sen jobb, kontakter och fördelar hela resten av ditt liv. Som aktiv inom VF bränner jag ju verkligen alla broar och möjligheter till en karriär och enkla bra betalda jobb inom det finlandsvenska samhället.
Man kan vara halvfärdig biolog och ändå få jobb inom ett ÅA projekt med professorlön (som Leif Rex) eller tafsa, trakassera och göra bort sig offentligt och ändå få jobb inom ”Partiet” som snabbt tillsätter en helt ny post (som Stefan Johansson). Du behöver inte alls vara rädd för att bli arbetslös eftersom dina gamla kompisar ändå anställer dig inom ”Partiet”, Fonderna eller Stiftelsen.

Men om du kommit in på den här bloggen och läser det här måste du ju ändå vara någorlunda intresserad av ÅGVs verksamhet. Kom då med på något av våra möten. Kanske det är Bristolgänget som anställer varandras kompisar efter revolutionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s