Elixir

Staden är Helsingfors. Museet är Kiasma. Utsällningen heter Elixir. Konstnären heter Pipilotti Rist.

Visst, hon är en hypad och eftertraktad schweizisk konstnär, kanske vissa gånger överhypad men jag kan inte förneka att det ändå finns något trollbindande över henne och hennes mediakonst.

För att få beträda utställningen måste man ta av sig ytterskorna. (Ojdå, vilken färg är det jag har på strumporna i dag? icke-diskret röda, men det gör inget…) Röda cirkelformade mattor i olika storlekar leder mig rätt på museets femte våning.

Dov musik ljuder, gröna och röda mattor, mjuka kuddar. Björkstammar hänger i taket, plastbitar dinglar i trådar. Videokonst projiceras på väggar, golv och tak. Här finns närbilder av människokroppen, inifrån och utifrån. Här finns färgströmmar och skuggor. För att avdramatisera sig själv och hela tillställningen sjunger Pipilotti Rist en sång, därefter berättar hon intensivt om sin strävan efter att forma ett paradis innan syndafallet, en härlighet för oss alla. Hon vill att vi skall nå våra egna inre bilder och berättelser genom hennes installationer. ”Man kan ta emot konsten bättre om musklerna är avslappnade”, säger hon, och vi lägger oss ner på golvet.

Där ligger jag på den gröna lurviga mattan, lutar huvudet mot en lång, slingrande, gul ormdyna och betraktar dessa, Pipilotti Långstrumps eller Pipilotti på Bråkmakargatans, filmsnuttar. En gräsmatta, en kvinna med långt, ljust hår, äppelträd.  (Vänta nu, är det här en dröm där jag ser mig själv eller är jag vaken, eller drömmer jag att jag är vaken…?)

Jag sugs in i filmen och tänker på det fina projektet Naphouse som fanns i Åbo under våren 2009. Ett vilorum i centrum av staden, dit man kunde gå en stund för att vila. Men ack, inte längre (fast kanske det ännu öppnar på nytt någonstans!). Den här utställningen kan användas på samma sätt, konstavslappning efter-lunch-innan-eftermiddagen, det vore något för alla.

Fram till självständighetsdagen kan man njuta av detta Elixir.

/Heidi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s