Kvinnodagsdemonstration 2020 imorgon!

Imorgon är det den internationella kvinnodagen och som vanligt är vi, tillsammans med många andra grupper och organisationer, med, stöder och arrangerar en kvinnodagsdemonstration i Åbo. Demonstrationståget samlas kl.16 vid universitetsgatans gågata.

Nedan följer en beskrivning av demonstrationen (kopierat från Facebook). Klicka här för evenemanget på Facebook.


Fight back! – en marsch mot könat våld

Den 8 mars har traditionellt firats som Internationella kvinnodagen. Rötterna till dagen finns i den internationalistiska arbetarrörelsen och marscher samt strejker är del av dess historia. Med respekt för traditionerna samlas vi på Åbos gator för att motarbeta könat våld. Marschen kommer påbörjas på Universitetsgatans gågata och vi samlas där klockan 16.00 på söndag. Talare och mer detaljerad tidtabell meddelas senare.

Finland har nyligen i internationella nyheter firats som ett modelland för jämlikhet. I verkligheten frodas könat och rasistiskt våld i Finland. Patriarkaliskt våld är en del av det finländska klassamhället och staten. För att motarbeta och ta slut på våldet måste vi kämpa mot de strukturer som upprätthåller det.

Fight capitalism! – Feminiserade yrken är lägre betalda och deltidskontrakt är vanligare än i de arbetsområden som stämplas som maskulina. Låg inkomst och fattigdom begränsar personligt självbestämmande och han exempelvis göra det svårare att lämna ett våldsamt förhållande.

Fight racism! – Kvinnor som har upplevt våld och som ansöker om asyl i Finland lämnas utan hjälp och internationellt skydd. Detta beror i stor grad på rasistisk asylpolitik och tjänstepersoners oförmåga att känna igen könat våld.

Fight sexism! – Fascister har försökt utnyttja könat våld för att främja sina mål om vit överhöghet. I verkligheten är förtryck av kvinnor, inklusive konservativa könsroller utan utrymme för diversitet angående kön och sexualitet, en väsentlig del av den fascistiska ideologin.

Fight the gender binary! – Transfobiskt våld såsom mobbning, (hotet av) misshandel och sterilisering upprätthållet av den nuvarande translagen, är en del av vardagslivet för transkönade personer.

Organize internationally! – FOSTA och SESTA lagarna som godkänts i USA ökar riskerna som sexarbetare möter i Finland och annanstans. Utbytet av information om farliga kunder har blivit svårare och då det har blivit svårare att hitta kunder via internet kan en lägre inkomst tvinga sexarbetare att ta emot mer potentiellt farliga samtal.

Show solidarity! – För tillfället kräver fackförbunden Tehy och Super löneförhöjningar i hälsovårdsservice och ett genomdrivande av ett jämställdhetsprogram som skulle minska den könade löneklyftan. Vi vill visa vårt stöd för hälsovårdsarbetare i deras kamp.

Våra erfarenheter och de förtryck vi möter är unika, men vår kamp är gemensam.

ARRANGÖRER

Åbo Gröna Vänster, Turun Vasemmistonuoret, Varsinais-Suomen Vasemmistonuoret, Varisverkosto, Rojavan Ystävät Turku, Genusvetenskapliga ämnesföreningen Judith vid Åbo Akademi r.f., Amnesty Turku

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s