Ledare: Om hälsorisker och högerextremism

Första gången jag stötte på Motborgarbladet var, föga överraskande, på Vårdberget. Det var min vän Hasse som gick runt och krängde dem en ganska typisk Valborg i Åbo. Jag tror att många har en liknande historia om en skäggig humanistisk tidningsförsäljare.

Tyvärr kommer ingen få denna erfarenhet i år. På grund av Coronaepidemin har i stort sett alla vårens evenemang ställts in eller flyttats till hösten. Det gäller även utgivningen av Motborgarbladet. Om läget förändras kommer årets upplaga tryckas i början av hösten och ges ut i samband med den Alternativa Årsfesten. Vi får hålla tummarna. I nuläget får vi nöja oss med att publicera utvalda bidrag på hemsidan, vilket du som läser det här såklart redan vet.

Årets tema är högst aktuellt: antifascism. Högerextrema rörelser och partier frodas över hela västvärlden och trots att Socialdemokraterna i de senaste undersökningarna har gått om Sannfinländarna som det finska folkets favoritparti är det ännu tre år till nästa riksdagsval. Regeringens föredömliga hantering av epidemin räcker knappast till för att undvika att nästa regeringsbildare heter Jussi Halla-Aho. Jag säger inte att Halla-Aho är fascist, men det går inte att förneka att hans politik tilltalar fascister.

Jag är knappast den enda som noterat att hur epidemin relaterar till högerpopulism och extremism. Hatbrott mot personer av asiatisk härkomst har ökat och viruset, som Donald Trump kallat ”the Chinese virus”, omtalas ofta i samband med kinesisk matkultur. Populisterna gläder sig åt stängda gränser och att viruset kan användas som grund för att misstänkliggöra människor som inte passar in i deras vita Finlandsbild. Fascister hoppas att viruset rensar bort ”de svaga” och Nordiska Motståndsrörelsen ser epidemin, och en eventuell kommande systemkollaps, som en möjlig katalysator för en nationalsocialistisk revolution.

Det finns andra sätt att motarbeta fascismen än att marschera på gatorna. Det viktigaste kan vara att motarbeta desinformation och propaganda på sociala medier. Scrolla inte förbi när du ser rasistiska Coronamemes eller konspirationsteorier – höj rösten! Dela information från pålitliga källor och uppmärksamma hur fascisterna använder epidemin för sina egna syften. Planera antifascistisk verksamhet – om situationen förändras kommer nassarna troligen återigen använda sig av årsdagen för Åbodådet för att sprida islamofobi och tvätta sina bruna skjortor i Aura å.

Vidare är det viktigt att visa medmänsklighet och ta hand om de mest utsatta. Fascismen göds av misstro mot samhället och i tider av kris måste vi visa solidaritet. Följ myndigheternas rekommendationer och kom ihåg att tvätta händerna – Hitler bor i smutsen mellan fingrarna!

I nätupplagan av årets Motborgarblad finns det mycket som kan intressera.

Anna Funck diskuterar fascism ur ett historiskt perspektiv.

Ylva Perera skriver om hur media och myndigheter ofta sätter likhetstecken mellan fascism och antifascism.

Rosanna Fellman bidrar med en dikt om samma sak.

Mats Nyman kåserar på samma tema, med fokus på den småborgeliga medelklassen.

Marius Kraufvelin diskuterar sambandet mellan fascismens framfart och ekonomisk högerextremism.

Frank Lundgren reflekterar över ideologisk förändring i Coronans tid

Hanna Väätäinen bidrar med två serier.

Själv bidrar jag med en text om fascism och antifascism på YouTube.

Ta hand om er och glada vappen!

Robin Isomaa, chefredaktör och skäggig humanist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s